Tractaments
Per a les patologies del son
Tècniques Cognitivo-Conductuals per a l’Insomni (CBT-I)
Conjunt de tècniques i estratègies de tipus cognitiu i conductual dissenyades per al tractament de l’insomni de llarga evolució. Els estudis de la Medicina Basada en l’Evidència demostren que són les tècniques més eficaces en molts tipus d’insomni i haurien de constituir la primera opció terapèutica.
Farmacologia
En algunes situacions clíniques, el tractament farmacològic (inductors del son, antidepressius, ansiolítics…) poden ser de gran ajuda en períodes curts. De vegades, el tractament farmacològic és necessari. En tot cas la decisió d’usar fàrmacs o no, el tipus i les dosis sempre la prescriu el metge valorant individualment el cas.
CPAP (Continous Positive Airway Pressure)
Tractament d’elecció al SAHOS sever encara que també es pot utilitzar en casos lleus i roncopatia. Es tracta d’un compressor que mitjançant una pressió positiva d’aire continua manté la via respiratòria oberta eliminant apnees/hipopnees i roncs. El pacient dorm amb una màscara nasal durant tota la nit.
DAM (Dispositiu d’Avançament mandibular)
Constitueix una bona opció de tractament als SAHS lleus i ronc sense apnees. El dispositiu consta de 2 fèrules intraorals que el pacient utilitza només per dormir eliminant apnees/hipoapnees i roncs mitjançant l’avançament mandibular.
Suport psicològic i pedagògic
Cronoteràpia
Conjunt de tècniques i estratègies cronobiològiques indicades als trastorns del son provocats per alteracions del ritme circadià.
Fitoteràpia
El tractament amb fitoteràpia pretén solucionar algunes alteracions que produeixen insomni mitjançant plantes medicinals, seguint sempre els criteris derivats dels estudis de la Medicina basada en l’evidència (Medicine Based on Evidence).
Fototeràpia
Tractament mitjançant exposició lumínica controlada (Fototeràpia/Luminoteràpia) basada en els coneixements de la Cronobiologia especialment efectiva en els trastorns del son secundàries a alteracions del ritme circadià.