logo estivill clínica del son
Exposició lumínica en gent gran amb demència

Des de la Fundació Estivill Somni iniciem el curs amb un nou projecte de recerca basada en l’exposició lumínica en gent gran amb demència amb l’objectiu de millorar-ne la qualitat de son.

En aquest projecte promovem la cura de les nostres persones grans , que estan patint tant en la situació actual de pandèmia, per la seva vulnerabilitat. El confinament els impedeix sortir a l’exterior de manera habitual, cosa que redueix substancialment la seva activitat i l’ exposició a la llum natural . Això desencadena una desregulació dels seus bioritmes.

La llum és el senyal extern més important que sincronitza la segregació de Melatonina , l’hormona que ens avisa que és hora de dormir. Al matí, l’exposició de llum redueix aquesta hormona i el nostre cos es prepara per estar alerta durant el dia. La manca de regulació de la melatonina com a ritme circadià (és a dir amb un ritme repetitiu cada 24h), provoca un desordre dels horaris de son i la seva profunditat i capacitat reparadora.

En el cas de la gent gran amb demència, tenen una arquitectura de son majorment superficial, amb fragmentació i dificultat de conciliació. Els seus ritmes circadians són més febles. Però si hi afegim uns hàbits incorrectes, agreugem tots els símptomes d’aquest insomni.

En aquest grup de població és especialment perjudicial una manca de descans, un descans que necessiten per tenir un bon dia, que es nota en el benestar i en tota la simptomatologia associada a la demència.

És per això que en aquest projecte volem aplicar la Luminoteràpia, com a intervenció per a la millora d’aquest somni , un somni que necessiten per estar millor durant el dia. Per això:

  1. Estudiarem el seu somni mitjançant Actigrafia (un rellotge que mesura l’activitat durant el dia i la nit per predir el son)
  2. Aplicarem Luminoteràpia 40 minuts al dia durant 3 setmanes, mitjançant un dispositiu com a ulleres. En aquest cas, una aportació desinteressada de GoAYO .
  3. Mesurarem els efectes terapèutics de nou al cap de 3 setmanes per veure si hi ha hagut canvis en l’activitat diürna-nocturna i simptomatologia derivada de les malalties o deterioraments cognitius. Mesurarem:
  • Somni
  • Horaris regulars del somni
  • Somnolència durant el dia
  • Ansietat
  • Agitació

Amb aquest projecte continuem a la nostra línia de treball potenciant teràpies no farmacològiques que contribueixin a una millor qualitat en la vida de la gent gran.