logo estivill clínica del son
El son de l’esportista d’ultraresistència Josef Ajaram

L’ATLETA

Josef Ajram és un atleta amateur, que participa en curses d’ultraresistència com el triatló , bicicleta de muntanya o maratons

Ha finalitzat diversos ironmans , entre ells, el d’Àustria, Suïssa i Alemanya.

És el primer espanyol a acabar l’Ultraman de Canadà i Hawaii.

El 2006, va finalitzar segon a la Titan Desert .

El 2011 va participar a l’ Epic 5 de Hawaii, prova no competitiva on només participaven atletes escollits per l’organització. Va quedar primer en quatre de les cinc etapes que componen l’Epic 5

PROJECTE: ESTUDI DE SOMNI PER A UN MILLOR RENDIMENT ESPORTIU

DIRECCIÓ DEL PROJECTE: CARLA ESTIVILL DOMÈNECH I EDUARD ESTIVILL SANCHO.

INTRODUCCIÓ

El rendiment esportiu es basa principalment en l’entrenament, però també són importants altres factors com ara la recuperació física, la preparació psicològica, la nutrició i també el descans.

El somni adequat juga un paper molt important en el rendiment atlètic, en la recuperació física, fisiològica i metabòlica, i també a l’estat cognitiu i anímic. Però, en general, les disciplines esportives porten implícita una degradació del descans, per falta d’hores de son, mala qualitat del descans i deteriorament dels ritmes circadians.

Situació extrema són les curses ultraresistències. Els factors ambientals (soroll, menjar, estrès, ansietat, etc) i sobretot cansament després de cada prova, posen l’esportista al límit de la seva resistència, dormint poques hores, en espais en males condicions, i segurament sense poder descansar pel propi esgotament físic. Contràriament al que es creu, un gran esforç físic no vol dir dormir millor. Al contrari, tots els esportistes d’ultraresistència reporten sacsejades a les cames mentre dormen, que els provoquen un somni superficial i poc reparador. Són els anomenats Mioclonus, producte de possibles trencaments de fibres musculars.

La falta de descans, per tant, serà un desgast afegit que afectarà la recuperació, l’estat emocional i el rendiment atlètic al llarg de la carrera. Per tant, la gestió del somni dels participants i els seus equips és crucial i diferencial de cara a conservar el màxim rendiment i mantenir el descans suficient per a la demanda fisiològica durant la carrera.

OBJECTIU

En aquest estudi, s’estudiarà el somni, ritmes circadians i estat neurocognitiu d’un corredor ultrafondista, Josef Ajram, per als propers reptes. S’estudiaran les condicions de son basals i les condicions en carrera. Finalment es farà un pla de son per a la preparació de la cursa i se n’estudiarà l’adaptació a les pautes i horaris de son establertes.

ESTUDI DEL SOMNI BASAL

1-Consulta prèvia amb el Dr. Estivill, per fer història mèdica i explicacions sobre el somni i la qualitat. Posteriorment, visita amb Dra. Carla Estivill, directora del projecte, per informar-lo dels diferents passos que es duran a terme.

2- Es realitzarà: Polisomnografia (1 NIT)

3- Estudi de Ritmes Circadians (SENSORS cronobiologia Kronowise ), durant 7 dies consecutiu

4- Qüestionaris d’atenció, concentració i estat d’anim ( CMS, POMS, TMT)

En funció dels resultats es tractaran els problemes si és que n’hi ha.

ESTUDI DEL SOMNI EN CURSES D’ENTRENAMENT

Durant diverses curses prèvies es realitzarà: ESTUDI Ritmes circadians ( SENSORS cronobiologia) durant tota la carrera i Qüestionaris diaris un cop finalitzada l’etapa. (CMS, POMS, TMT.)

S’analitzaran els resultats per conèixer les possibles millores quant a les hores de son, els horaris òptims d’entrenament, la gestió de l’estrès o la possible càrrega de fatiga. També la possible aparició de mioclonus (espasmes o sacsejades a les cames) després de les etapes. 3.

PLA DE SOMNI PER A PROVES ULTRA

Es farà un pla de son i recomanacions per a la gestió del descans durant la cursa. També un seguiment mitjançant l’estudi dels seus Ritmes circadians ( SENSORS Cronobiologia i Qüestionaris CMS, TMT.

Veure la notícia a la web de la Fundació Estivill Son