Ens posicionem clarament demanant, d’una vegada per totes, que els polítics prenguin una decisió sobre els canvis horaris que ens sotmeten a la primavera i la tardor. Subscrivim totalment el document de la SOCIETAT ESPANYOLA DE SOMNI , sobre aquest tema. EL CANVI HORARI ALTERA LA NOSTRA SALUT.
Dormir adequadament les hores necessàries i mantenir un ritme regular del cicle son‐vigília és un dels pilars fonamentals de la salut.
Un somni insuficient, desorganitzat i de mala qualitat, afavoreix l’aparició de malalties tan freqüents, greus i amb un impacte social i econòmic tan alt com el càncer, la malaltia d’Alzheimer, la hipertensió arterial, l’obesitat, la diabetis, l’infart de cor , l’ictus, la depressió i l’ansietat.
El control del son va a càrrec d’un rellotge intern situat al cervell que depèn de factors externs com la temperatura i la llum. Aquesta darrera té una gran importància en la regulació del rellotge intern i en la instauració d’un ritme somni‐ vigília ordenat i estable.
Al nostre planeta les hores d’exposició a la llum solar canvien al llarg del dia i té gran importància quan clareja i quan es fa fosc. Tant la foscor al matí com la lluminositat a la nit retarden el rellotge intern produint-hi un desajustament. Aquesta desincronització fa que les persones tinguin tendència a ficar-se al llit més tard a la nit i despertar-se més tard al matí. Aquest canvi provoca que es tendeixi a dormir menys temps els dies laborables ia dormir més els festius, una situació que pot afavorir un baix rendiment laboral i escolar i, de forma crònica, facilitar l’aparició de malalties associades a la manca ia la mala qualitat del somni.
El canvi d’horari, encara que només sigui d’una hora, altera el temps d’exposició al sol durant el dia i desequilibra el rellotge intern, que triga uns quants dies a reajustar-se. Canviar l’hora implica un període d’adaptació i és per això que es va triar fer dissabte a diumenge a la matinada. Tot i això, no és infreqüent que els primers dies després del canvi d’hora algunes persones refereixin irritabilitat, manca de concentració, baix rendiment laboral i insomni. Per això és convenient no fer canvis i promoure una exposició més gran a la llum natural quan la majoria de les persones estan treballant o aprenent a l’escola. Això és el que passa durant l’horari d’hivern (GMT+1), en contraposició al que passa amb el d’estiu (GMT+2).