logo estivill clínica del son
En contra del canvi horari

Ens posicionem clarament demanant, d’una vegada per totes, que els polítics prenguin una decisió sobre els canvis horaris que ens sotmeten a la primavera i la tardor. Subscrivim totalment el document de la SOCIETAT ESPANYOLA DE SOMNI , sobre aquest tema. EL CANVI HORARI ALTERA LA NOSTRA SALUT.

Dormir adequadament les hores necessàries i mantenir un ritme regular del cicle son‐vigília és un dels pilars fonamentals de la salut.

Un somni insuficient, desorganitzat i de mala qualitat, afavoreix l’aparició de malalties tan freqüents, greus i amb un impacte social i econòmic tan alt com el càncer, la malaltia d’Alzheimer, la hipertensió arterial, l’obesitat, la diabetis, l’infart de cor , l’ictus, la depressió i l’ansietat.

El control del son va a càrrec d’un rellotge intern situat al cervell que depèn de factors externs com la temperatura i la llum. Aquesta darrera té una gran importància en la regulació del rellotge intern i en la instauració d’un ritme somni‐ vigília ordenat i estable.

Al nostre planeta les hores d’exposició a la llum solar canvien al llarg del dia i té gran importància quan clareja i quan es fa fosc. Tant la foscor al matí com la lluminositat a la nit retarden el rellotge intern produint-hi un desajustament. Aquesta desincronització fa que les persones tinguin tendència a ficar-se al llit més tard a la nit i despertar-se més tard al matí. Aquest canvi provoca que es tendeixi a dormir menys temps els dies laborables ia dormir més els festius, una situació que pot afavorir un baix rendiment laboral i escolar i, de forma crònica, facilitar l’aparició de malalties associades a la manca ia la mala qualitat del somni.

El canvi d’horari, encara que només sigui d’una hora, altera el temps d’exposició al sol durant el dia i desequilibra el rellotge intern, que triga uns quants dies a reajustar-se. Canviar l’hora implica un període d’adaptació i és per això que es va triar fer dissabte a diumenge a la matinada. Tot i això, no és infreqüent que els primers dies després del canvi d’hora algunes persones refereixin irritabilitat, manca de concentració, baix rendiment laboral i insomni. Per això és convenient no fer canvis i promoure una exposició més gran a la llum natural quan la majoria de les persones estan treballant o aprenent a l’escola. Això és el que passa durant l’horari d’hivern (GMT+1), en contraposició al que passa amb el d’estiu (GMT+2).