El doctor Eduard Estivill va participar al programa d?hàbits del somni de l?Obra Social de La Caixa celebrat recentment al?auditori Príncipe Felipe de Oviedo. Estivill és doctor en Medicina per la Universitat de Barcelona a les especialitats de neurofisiologia clínica i pediatria. Insisteix que els seus llibres, per dormir, per menjar i per aprendre jugant, se sustenten en coneixements científics.
En la compareixença a Oviedo convidat per la Fundació La Caixa, aquest especialista va assenyalar que el somni no és el mateix als 2 anys, als 15, als 50 o als 70. El somni canvia a cada etapa de la vida, i el mateix passa amb les alteracions del son.
Per a Estivill, un nen fins als 4 anys necessita dormir entre 11 i 12 hores al dia i una migdiada d’una hora. Entre els 7 i els 8 anys ha de dormir de 10 a 11 hores. Un adolescent necessita 9 hores de son; un adult, entre 7 i 8 hores, i una persona gran, de més de 65 anys, necessita entre 5 i 6 hores de son amb 2 o 3 petites migdiades de 10 minuts al llarg del dia.
El desenvolupament més important d’una persona és des que neix fins als 5 anys, és el període en què s’aprenen més coses i en què passem d’estar tombats a caminar drets, un canvi tan important que no n’hi ha cap altre al llarg de la nostra vida.
Qüestionat sobre perquè dorm malament un nen, l’expert va indicar que un nen petit dorm malament perquè té mals hàbits. Una de les seves recomanacions es basa que cal deixar plorar intensament el nen durant tres minuts abans de prendre’l als braços. A més, no cal deixar plorar el nen perquè això implica abandonament, el que cal fer és ensenyar-lo a dormir. Els metges utilitzem molt altres disciplines com la neurobiologia, la psicologia o la pedagogia.
Finalment, Estivill va assenyalar que amb menys temps es pot educar igual de bé. Amb mitja hora amb el nen fent bé les coses es pot fer el mateix que en moltes hores en què s’està amb el nen però no se li presta la mateixa atenció.