logo estivill clínica del son
Un son de qualitat, clau per a una correcta “tornada a l’escola”

Després de les vacances cal un període d’adaptació per assegurar una tornada a la rutina escolar que no sigui traumàtica per als nens

El mes de setembre marca el final de l’estiu i amb ell la tornada a l’escola. Durant els mesos de vacances els pares solen mostrar més flexibilitat a l’hora de mantenir els costums de son dels seus fills, a més al llarg de l’estiu es produeixen canvis de llit (hotels, apartaments de platja, campaments, etcètera) que influeixen en una alteració dels hàbits del somni.

En la tornada a la rutina habitual cal tenir una cura especial en respectar la importància del son en la vida escolar. Per això, els pares han d’assegurar-se que l’equip de descans per als seus fills és l’adequat per a la seva edat i el seu pes, ja que no tots són iguals ni tenen les mateixes característiques. El matalàs adequat per a un nen de set o vuit anys pot no ser-ho per a un preadolescent de tretze o catorze, influint negativament en les seves activitats diàries. L’Associació Espanyola del Llit, ASOCAMA, recomana tenir un equip de descans en perfecte estat (base, matalàs i coixí) per gaudir d’unes hores de son de qualitat òptima que permetin als nens desenvolupar-se correctament tant físicament com mentalment.

Per a una transició correcta del període de vacances a l’escolar és recomanable que, uns dies abans d’iniciar-se les classes, es vagin adaptant els horaris per adaptar-los de nou a la rutina habitual. És especialment important intentar corregir els horaris nocturns per anar preparant la reincorporació a les aules. La rutina del sopar, el bany i l’hora de ficar-se al llit s’han d’anar avançant a poc a poc de manera que no resulti brusc per als nens el canvi d’horaris i arribin al primer dia de col·legi dormint una quantitat d’hores suficient per assegurar un aprofitament òptim de les classes.

A més d’adaptar l’horari, és convenient que els pares adoptin una actitud positiva davant el canvi de rutines i que deixin que els nens participin en la preparació de la tornada a l’escola amb ells, comprant el material escolar o la roba. A més, els pares tenen la tasca de despertar l’interès del nen en el curs que comença, per a això haurà d’ullar amb ell els nous llibres o preparar la cartera.

ASOCAMA, a través de la seva pàgina web (www.asocama.es) ofereix consells per gaudir dels beneficis d’un correcte descans que col·labori a un desenvolupament perfecte dels nens en la seva etapa escolar.