logo estivill clínica del son
Acostar el nadó cap per amunt, per evitar l’apnea del son

Aquesta postura fa menys pressió sobre teixits i músculs, facilitant el pas de l’aire.

Quan el nen dorm de panxa enlaire, es disminueix el risc que pateixi apnea del son, ja que “aquesta postura exerceix menys pressió sobre els teixits i músculs que envolten la cavitat or faríngia, per la qual cosa és menys probable que impedeixi el pas de l’aire ”, segons el doctor González Mangado, especialista en Pneumologia i membre de l’àrea de treball sobre trastorns del somni de la Societat Espanyola de Pneumologia i Cirurgia Toràcica (SEPAR).

L’apnea del son és una malaltia que pateix entre l’1 i el 3% dels menors a Espanya, segons la societat científica. En general, l’aparició d’aquesta malaltia, que suposa la interrupció freqüent de la respiració durant el son, es relaciona amb la presència de vegetacions o una hipertròfia d’angines.

Segons els experts, aquesta patologia sol aparèixer més sovint entre el primer i el sisè any de vida. “La raó és que durant aquesta primera fase de la vida és relativament fàcil que es generi, al voltant de la gola, un conflicte d’espai, en créixer més de pressa el teixit limfàtic i adenoamigdalar (les populars angines) que la cavitat aèria superior en què aquest es troba”, va explicar González.

En la majoria dels casos, la solució és senzilla: “En més d’un 90 per cent dels pacients, només cal extirpar les vegetacions i les angines”, va afegir el pneumòleg. Els casos més complicats són els que es refereixen a malformacions crani-mandibulars o altres malalties que necessiten un tractament diferent.

Des de la societat científica, recomanen als pares que observin si els seus fills ronquen o presenten una respiració intranquil·la; en cas que sigui així, l’adequat és comunicar-ho al metge per prendre mesures i fer les proves pertinents.