L’insomni i altres trastorns habituals, com ara la somnolència diürna o nocturna excessiva, són habituals a qualsevol edat mentre hi hagi menstruació. Durant els dies de la regla moltes dones refereixen dificultats per agafar el son, nombrosos despertars, cansament en despertar-se i somnolència o fatiga persistent a la vigília. Aquests símptomes poden aparèixer fins i tot una o dues setmanes abans, formant part de la síndrome premenstrual, la qual afegeix inflor, rampes i dolors abdominals, turgència mamària, cefalees, irritabilitat i desig irresistible de consumir dolços.
- 6 hores abans de dormir: Evitar totes aquelles begudes amb alt contingut en cafeïna (cues, cafè, herba mat, xocolata i te). Així mateix, els refrescs ensucrats o l’alcohol no són convenients.
- Hidratació: abans i durant la menstruació és bàsic ingerir líquids abundants; almenys dos litres diaris per compensar la pèrdua de fluids i mitigar la inflor. Podem recórrer als sucs de fruites, verdures i hortalisses, infusions sense sucre i, per descomptat, l’aigua que ajuda a combatre a més la retenció de líquids.
- Alimentació equilibrada: res de greixos, fregits o aliments molt condimentats en arribar la nit. Evitar dolços, que poden provocar trastorns intestinals i acidesa, cosa que ens retarda el son i/o ens desperta. Per contra, cal incorporar aliments rics en ferro.
- Exercici permanent a qualsevol edat: Almenys tres o quatre cops a la setmana hauríem d’incorporar una rutina per mobilitzar els nostres músculs, activar la circulació i afavorir el son. Pot ser qualsevol exercici (caminar, córrer, natació, etc.) i ho practicarem fins a tres hores abans d’anar a dormir per no energitzar l’organisme.
- 2 hores abans de dormir: és el moment de relaxar-vos. Música suau, lectura, meditar, prendre una infusió o veure una pel·lícula són eines que ajuden a reduir l’estrès causat per la marea hormonal. Si cal, és possible prendre un hipnòtic suau, sempre sota prescripció mèdica.