logo estivill clínica del son
6 senyals que indiquen que el teu son no és reparador

Al costat de la dieta i l’activitat física, el somni és un dels tres pilars que ens garanteixen un bé estar físic. Els estudis ens revelen que gran part de la població dorm malament, però a causa del ritme de vida que portem, moltes vegades no som capaços d’identificar el problema i l’incorporem a la nostra rutina com si fos normal. No ens hem de permetre no descansar, ens juguem molt.

Avui us parlarem de 6 senyals clars que ens indiquen que no estem dormint suficient o el nostre descans no és reparador.

Dificultats per pensar amb claredat i prendre decisions . Quan no es descansa prou, la concentració, l’agilitat mental, la capacitat de processar la informació i la presa de decisions se’n veuen afectades.

Problemes de memòria . La manca de son repercuteix directament a la memòria. Durant la fase REM el cervell processa la informació captada durant el dia i ajuda a consolidar-la i emmagatzemar-la degudament.

Canvis d’humor . La nostra capacitat emocional depèn del nostre descans. Si dormim malament el nostre humor es pot veure afectat i podem experimentar tristesa i eufòria sense motius.

Impossibilitat de manejar l’estrès . L’estrès és una de les causes més comunes d’insomni, i alhora conseqüència d’aquest. No dormir les hores suficients contribueix a augmentar els nivells d’estrès i ansietat. Ens costa més relaxar-nos, de manera que ens costa més dormir.

Irritabilitat i frustració . Si no dormim bé, el nostre cervell no està al 100%, algunes funcions cognitives es veuen afectades i no som capaços de resoldre problemes amb agilitat, cosa que potser ens afecti en forma de frustració i com a conseqüència irritabilitat.

Canvis en la percepció sensorial . No descansar adequadament pot causar canvis en la percepció sensorial de les persones, com ara la reducció del camp visual o la pèrdua de sensibilitat davant de senyals emocionals, com poden ser les expressions facials d’alegria o tristesa.

Si experimenteu algun d’aquests 6 senyals és probable que el vostre somni estigui sent insuficient.